MENIU

AJUTORUL DE MINIMIS. Ce capcane să eviţi dacă ceri BANI de la stat

<p>Nepotism la &icirc;nscrierea pentru ajutoare MINIMIS anul trecut</p>

Dupa esecul din 2013, sistemul privind ajutoarele financiare de minimis revine intr-o varianta "mai responsabila". Cu toate acestea, exista inca multe "capcane" pentru aplicanti, spun specialistii din domeniu.

Faptul ca se va face o selectie dupa criterii foarte clare stimuleaza competitivitatea, iar cofinantarea de 10% pe care trebuie sa o asigure firmele aplicante le responsabilizeaza pe acestea sa dezvolte proiecte viabile", a aratat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate, potrivit de DailyBusiness.ro.

Conform noului sistem, ajutoarele de minimis vor putea fi accesate de catre IMM-urile ce indeplinesc o serie de conditii, intre care: au o vechime de minim 1 an, au anumite domenii de activitate (eligibile), obtin un punctaj de minim 60 dintr-un maxim de 100 de puncte etc.

Pentru a fi eligibil unui proiect ii trebuie minim 60 de puncte, asa incat crearea unui numar de 4-5 locuri de munca este cumva implicit obligatorie pentru a putea cumula punctajul care sa permita obtinerea fondurilor.

Aici pot sa apara capcane pentru unele firme care - dorind atat de mult sa primeasca ajutoarele - nu isi realizeaza cum trebuie toate calculele, iar in final ar putea iesi pe pierdere cu un astfel de proiect, a precizat Mirela Serban.

Daca firma a accesat un ajutor de minimis de 100.000 euro, atunci acesti bani trebuie investiti in utilaje sau alte active corporale (banii nu pot fi folositi pentru a achita obligatii fata de angajati si nici cheltuieli curente); in consecinta, proiectul aferent trebuie sa produca o valoare de minim 116.000 euro in perioada considerata in exemplu pentru ca firma sa poata achita cheltuielile estimate anterior privind noii angajati.

"In exemplul considerat, abia daca proiectul produce peste acest plafon putem incepe sa discutam macar si despre profitul care poate fi obtinut in urma acestui efort... Companiile trebuie sa realizeze foarte corect toate proiectiile financiare si sa aprecieze foarte bine conditiile de piata, de concurenta etc, altfel ajutorul de minimis poate aduce falimentul", a precizat Mirela Serban.

Pentru a obtine ajutoare de minimis, intreprinderile trebuie sa transmita catre oficiile pentru IMM-uri mai multe documente, intre care planul de investitii pentru care se solicita finantarea.

Mai multe articole despre:
minimis ajutor minimis ajutor de minimis