Ce presupune studiul
Numeroase piese din habitaclu (interiorul) multor vehicule conțin substanțe ignifuge, precum compuși organofosfați, utilizate pentru a întârzia răspândirea focului. Aceste produse sunt frecvent folosite în spumele pentru mobilier, aparate electronice sau îmbrăcăminte.
Studiul a arătat că unul dintre acești compuși, trifosfatul (TCIPP), este prezent în aerul din 99% dintre vehiculele testate. Experimentul a constat în suspendarea timp de o săptămână a unui eșantion de silicon pe oglinda retrovizoare interioară a unor vehicule recente, urmată de analiza substanțelor găsite pe acest eșantion.
În condiții normale, concentrația de TCIPP s-a dovedit a fi similară cu cea găsită în interiorul unei case. Dar când temperatura crește, atât în exterior, cât și în habitaclu, concentrațiile acestei substanțe cresc puternic, înmulțindu-se cu un factor de la doi la cinci. Prezența TCIPP în spuma scaunelor din vehicul întărește acest efect.
Substanța cancerigenă din interiorul mașinilor
Problema majoră este că TCIPP este potențial cancerigen, conform unui raport al Departamentului american al Sănătății din 2023. Testele pe șobolani și șoareci au arătat că această substanță poate provoca tumori hepatice și uterine. În plus, TCIPP a înlocuit deja un alt produs ignifug, TDCIPP, care a fost clasificat în 2011 ca fiind cancerigen în California.
Autorii studiului sunt îngrijorați de efectele pe termen lung ale acestor produse asupra șoferilor care petrec mult timp în vehiculele lor la serviciu sau asupra copiilor. Ei recomandă controlul temperaturii din vehicul chiar și în zilele calde, parcarea în umbră, dacă este posibil, și deschiderea geamurilor pentru a asigura circulația aerului la pornire. Este esențial să conștientizăm riscurile și să luăm măsuri pentru a ne proteja sănătatea în timpul călătoriilor.