Premierul Robert Fico a fost împuşcat şi rănit, declară pentru agenţia slovacă TASR vicepreşedintele Parlamentului slovac Lubos Blaha.
Un mesaj a fost postat în jurul orei 17:00 pe pagina de Facebook a lui Robert Fico: "R. Fico a fost asasinat astăzi. Acesta a fost împuşcat de mai multe ori şi în prezent viaţa îi este pusă în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenţii acute. Următoarele ore vor fi decisive".
Fico era conştient când a fost dus la spitalul din oraşul Handlova şi a primit primele îngrijiri pentru rănile provocate de gloanţe, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al spitalului. El a fost apoi transportat la o unitate de nivel superior.
O înregistrare video filmată la câteva secunde după împuşcarea lui Robert Fico a devenit virală pe reţelele sociale. În imagini se vede cum premierul este urcat într-o limuzină guvernamentală de către agenţii de securitate, precum şi poliţişti care îl liniştesc pe atacator.
Un martor declară Reuters că a auzit mai multe împuşcături şi că a văzut un bărbat reţinut de poliţişti.
El declară că a văzut oficiali din domeniul securităţii împingând pe cineva într-o maşină şi plecând în trombă.
Contactat de Reuters, Guvernul slovac nu a reacţionat imediat.
CE S-A ÎNTÂMPLAT
Premierul Robert Fico a fost împuşcat în Handlova, un oraş aflat la circa 180 de km de Bratislava, şi a fost transportat la spital, potrivit Denik N. Guvernul slovac se reunise la Handlova, în cadrul unui turneu pe care Fico îl face prin regiunile ţării după ce a preluat puterea la sfârşitul anului trecut.
S-au tras focuri de armă în faţa Casei de Cultură, unde era reunit guvernul, când premierul a venit printre oameni.
Reporterul Denník N, Daniel Vražda, nu a văzut incidentul, dar se afla în apropiere şi a auzit mai multe focuri de armă. El a văzut apoi cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate şi urcat într-o maşină şi dus departe.â
Potrivit martorilor care se aflau la faţa locului, Fico s-a îndreptat spre oamenii care îl salutau şi atunci au fost trase mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.
Patru focuri de armă au fost trase după şedinţa de guvern, iar unul l-a lovit în abdomen pe Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a relatat Reuters citând postul de televiziune TA3.
ATACATORUL A FOST REŢINUT
Presupusul atacator a fost imobilizat şi reţinut de poliţie. Poliţia a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranţa celorlalţi membri ai guvernului.
CLASA POLITICĂ SLOVACĂ, SUB ŞOC
Zuzana Čaputová, preşedinta Slovaciei, a condamnat atacul brutal asupra premierului Robert Fico şi a declarat că îi doreşte însănătoşire grabnică, relatează Reuters. Preşedinta, o adversară politică a premierului, a condamnat ferm atacul "brutal şi nesăbuit" asupra lui Robert Fico. "Sunt şocată. Îi doresc multă putere lui Robert Fico pentru a-şi reveni în urma atacului în acest moment critic", a transmis ea.
"Sunt şocat şi îngrozit de împuşcarea premierului Robert Fico în Handlova", a declarat şi Michal Šimečka, din partea opoziţiei (Slovacia Progresistă). "Condamnăm fără echivoc şi cu fermitate orice violenţă", a adăugat el.
Atacul asupra premierului este un atac asupra statalităţii şi suveranităţii slovace, a postat miercuri liderul creştin-democraţilor (KDH), Milan Majersky, pe o reţea socială. Partidul a condamnat atacul şi i-a urat premierului Robert Fico (Smer-SD) o însănătoşire rapidă. "Suntem consternaţi de atacul asupra premierului Republicii Slovace. Nu putem tolera astfel de acţiuni împotriva nimănui într-o societate civilizată. Trebuie să ne unim cu toţii împotriva oricăror manifestări de violenţă", a declarat Majersky, adăugând că în prezent trebuie făcut totul pentru a calma societatea. "Condamnăm în mod clar agresiunea, violenţa şi atacurile asupra politicienilor, precum şi asupra altor funcţionari publici", a adăugat el.
În urma împuşcăturilor, cel mai mare partid de opoziţie din Slovacia a anulat un protest planificat pentru miercuri seară împotriva schimbărilor pe care guvernul vrea să le facă în cazul televiziunii publice.
Parlamentul slovac şi-a anulat şedinţa, iar şefii grupurilor parlamentare urmau să se întrunească pentru a stabili ce va face instituţia în continuare.
În cazul vacantării postului de premier, locul său este luat din unul dintre cei patru vicepremieri.
REACŢII DIN STRĂINĂTATE
Violenţa nu poate fi tolerată, a comentat premierul ceh Petr Fiala împuşcarea lui Robert Fico. El a declarat că vestea a fost şocantă şi i-a urat lui Fico să se facă bine cât mai curând posibil. "Vestea împuşcării premierului slovac Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului să se facă bine cât mai curând posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, nu trebuie să aibă loc în societate", a declarat Fiala, citat de TASR.
"Condamn cu fermitate atacul josnic asupra premierului Robert Fico", a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. "Astfel de acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai preţios. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico şi de familia sa", a transmis Ursula von der Leyen.
"Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri", a scris pe X şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
"Sunt şocat de atacul atroce împotriva prietenului meu", a reacţionat şi premierul Ungariei, Viktor Orbán, urându-i o recuperare rapidă. Fico împărtăşeşte cu Viktor Orban opoziţia faţă de războiul din Ucraina şi faţă de ajutarea Ucrainei cu arme.
CINE ESTE ROBERT FICO
Fico a revenit în funcţia de prim-ministru al ţării central-europene, care este membră a Uniunii Europene şi a NATO, pentru a patra oară, anul trecut, după ce a schimbat viteza politică pentru a atrage un electorat în schimbare.
Pe parcursul unei cariere de trei decenii, Fico a oscilat între curentul pro-european şi poziţii naţionaliste care se opun politicilor Uniunii Europene şi SUA. De asemenea, el şi-a arătat disponibilitatea de a schimba cursul în funcţie de opinia publică sau de realităţile politice schimbate.