ACTUAL
















Care este, de fapt alimentul mai sănătos: Untura sau uleiul vegetal?
Care este, de fapt, alimentul mai sănătos: Untura sau uleiul vegetal? Mihaela Bilic a tranșat clar dilema
 În România, mulți locuitori din mediul rural folosesc untura în gătit, însă există și persoane care preferă uleiul vegetal, considerându-l mai sănătos. Unele persoane asociază untura cu colesterolul rău și cu problemele cardiace, generând astfel controverse asupra consumului acestui aliment. Acesta este motivul pentru care nutriționistul MIhaela Bilic a decis să ofere verdictul cu privire la cea mai sănătoasă alegere, din perspectiva sa de specialist.

ACTUAL




George Simion, revoltat de rezultatul discuțiilor dintre Iohannis și Biden
George Simion, revoltat de rezultatul discuțiilor dintre Iohannis și Biden: „România nu trebuie să dea arme altor state!”
George Simion a exprimat public revolta sa față de rezultatul discuțiilor dintre președintele Klaus Iohannis și omologul său american Joe Biden. Reacția sa a venit în contextul în care, după întâlnirea de la Casa Alba, Iohannis a confirmat că unul dintre sistemele Patriot deținute de România ar putea fi direcționat către Ucraina, în cazul unei posibile escaladări a conflictului din regiune.

ACTUAL




CULTURĂ





EDUCAŢIE



Soții Ceaușescu respectau tradițiile culinare, dar respingeau semnificația spirituală
Paștele în "Epoca de Aur" a lui Ceaușescu. Sărbătoarea era tolerată, fiecare se descura așa cum putea
În timpul regimului comunist, Paștele era o sărbătoare trecută sub tăcere, ca toate datele importante din calendarul ortodox. Norocul este că nu exista riscul ca oamenii să lucreze, așa cum se întâmpla de Crăciun, care putea pica în timpul săptămânii. Marea sărbătoare creștină era tolerată și, în mod tacit, oamenii erau lăsați să urmeze datinile, singurele eforturi ale autorităților fiind ca în spațiul public să nu se vehiculeze nicio informație pe această temă. În comunism „exista o aşa zisă regulă: una spuneai, dar alta gândeai”, a sintetizat istoricul Mircea Rusnac atitudinea românilor, inclusiv a liderilor politici, față de tot ce ținea de biserică.


MEDIU

Câți bani strânge un român care duce zilnic sticle la reciclat. Tomberoanele au fost luate cu asalt
Câți bani strânge un român care duce zilnic sticle la reciclat. Tomberoanele au fost luate cu asalt
În România, sistemul Garanție-Returnare (SGR) a devenit o oportunitate pentru mulți oameni de a câștiga bani colectând PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi. Acest sistem, implementat recent, a înregistrat o creștere semnificativă în ceea ce privește cantitatea de PET-uri colectate, ajungând la peste 5 milioane de unități pe zi la nivel național, conform informațiilor oferite de ministrul Mediului, Mircea Fechet.




SOCIAL

James Murphy, Director Științific și de Cercetare BAT
James Murphy, Director Științific și de Cercetare BAT: Este imperativ să vorbim cu mai multă claritate despre nicotină versus fumat
Nicotina joacă un rol important în abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului și, deși nicotina dă dependență, aceasta nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului. În același timp, Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie subliniază că „sănătatea și speranța de viață a fumătorilor de azi ar putea fi îmbunătățite radical prin încurajarea cât mai multor fumători să treacă la o sursă de nicotină consumată fără ardere”.  De aceea, este imperativ pentru comunitatea de sănătate publică să vorbească cu mai multă claritate despre ceea ce presupune consumul de nicotină, spre deosebire de fumat, consideră James Murphy, Director Științific și de Cercetare în cadrul BAT, una dintre cele mai mari companii globale din domeniu și liderul pieței tutunului din România.




SĂNĂTATE

De unde a contractat Florin Piersic septicemia. Actorul ar urma să fie mutat la un alt spital din Capitală
De unde a contractat Florin Piersic septicemia. Actorul ar urma să fie mutat la un alt spital din Capitală
Surse din presă dezvăluie că legendarul actor Florin Piersic a fost internat la spital cu septicemie, o afecțiune gravă provocată, potrivit acelorași surse, de o branulă montată acasă. Se pare că actorul ar fi rămas cu branula timp de o săptămână pentru a face niște perfuzii, deși este recomandat ca astfel de dispozitive medicale să fie scoase după maxim trei zile.




ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE