”Știm cu toții că avem o problemă reală a aerului în București. Bucureștenii sunt nevoiți să suporte aceste consecințe și să le fie pusă sănătatea în pericol. Avem astfel de fenomene în Gorj, Dâmbovița, Călărași. Cu siguranță arderile ilegale de deșeuri sunt cauzele care participă la poluare. Un astfel de invendiu contribuie la mărirea indicatorilor de poluare”, a declarat Mircea Fechet, noul ministru al Mediului, la Sintești.
Descinderile vin după ce s-au înregistrat depășiri spectaculoase la poluare în București și Ilfov. Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului - airly.eu - a înregistrat, pe 24 octombrie, în jurul orei 21.00, depășiri de peste 400 la sută în București, pentru poluarea cu PM 2,5 și aproape de 300% pentru poluarea cu PM 10. Aproape toți senzorii erau colorați în roșu, galben sau portocaliu, ceea ce indică depășiri pentru cei doi poluanți, dincolo de limita maxim admisă și sigură pentru populație. Asta deși era noapte și weekend, iar traficul, considerat unul dintre principalii poluatori, era aproape inexistent la acea oră. Și rețeaua Ministerului Mediului a înregistrat depășiri.
Garda Naţională de Mediu spunea că ar fi identificat posibila sursă de poluare a aerului ce a dus la înregistrarea unor valori peste medie ale poluanţilor în zona București-Ilfov, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi anume o topitorie ce nu funcţiona în perioada controlului, dar pentru care fusese aplicată anterior o sancţiune. „În acest caz a fost propusă şi întocmirea unui de dosar penal”, transmite Garda de Mediu.