Director de proiect la Audi în 2006, Matthias Mueller a fost informat de dificultățile cu care se confruntau în SUA inginerii companiei la unele branduri le lux ale WV pentru a îndeplini reglementările stricte privind emisiile de oxid de azot, se arată în plângerea înaintată de Eric Schneiderman.
Problema a fost rezolvată prin instalarea softului care falsifică rezultatele testelor antipoluare la vehiculele produse de grupul german, o decizie care nu a fost adusă la cunoștința opiniei publice până în septembrie 2015, când a început scandalul emisiilor.
În documente se arată că în august 2015 angajații VW au fost sfătuiți de juriștii companiei să distrugă anumite documente, după ce a devenit clar că scandalul va ajunge în atenția opiniei publice, potrivit Agerpres.
VW a pus deoparte 16,2 miliarde de euro pentru a acoperi costurile legate de acest scandal și face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Procuratura statului New York vrea să amendeze VW cu sute de milioane de dolari. Departamentul Justiției din SUA anchetează de asemenea VW pentru încălcarea reglementărilor de mediu.
Luna trecută, Volkswagen a anunțat că va plăti 15,3 miliarde de dolari după ce a recunoscut că ani de zile a folosit un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA, acceptând să răscumpere vehiculele de la consumatori și să furnizeze fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice.